Värmefilt

När du vill slappna av i soffan och känner dig lite frusen är en värmefilt helt rätt. Det finns både värmefilt med ärmar i härlig fleecematerial som kan hålla dig riktigt varm och skön och som du kan ta med dig vart än du går. Det finns även elektriska värmefiltar som ger en jämn och skön värme. 

Här hittar ni en fin elektrisk värmefilt hos Kjell&Company. (annons)

Värmefilt med ärmar

En filt med ärmar fungerar som en värmefilt. Det bästa är att den är både bekväm, ger dig värme och att den är praktisk. När du behöver resa dig och gå och hämta något så tar du bara filten med dig.

En värmefilt finns i många olika modeller, storlekar och färger. Det finns även filtar med praktiska fickor och luva. Värmefiltar med ärmar finns även specifikt för barn. 

elektrisk värmefilt

Elektrisk värmefilt

Med en elektrisk värmefilt har du möjligheten att välja olika värmeinställningar. En värmefilt består vanligtvis av tre huvudkomponenter och dessa är vävd duk som fungerar som skalet, ett värmeelement i form av isolerad tråd samt kontroll och nätsladd.

När du kopplar in sladden i ett eluttag, avger elslingorna värme och filten blir varm. 

Värmefiltar finns i olika modeller med olika funktioner. Några faktorer som är bra att titta på när du ska välja filt är bland annat:

  • Storlek: Filtarna finns i olika storlekar och storleken kan vara avgörande för många användare. Välj hellre en för stor än en för liten som inte räcker till hela din kropp. Beroende på modell och varumärke kan storlekarna variera en del men de flesta modeller ligger runt 160 x 130 centimeter. 
  • Tvättbarhet: De bästa värmefiltarna är vanligtvis tvättbara men det finns modeller som inte är det. Det är därför viktigt att undersöka. Normalt sett behöver du bara separera strömenheten från filten och sedan kan du tvätta filten i tvättmaskinen. Lagom temperatur är mellan 30 till 40 grader. 
  • Säkerheten: Precis som med andra elektroniska produkter med en strömkälla från vägguttaget, ska värmefilten ha en bra säkerhet för att undvika olyckor. I EU finns det hårda krav på tillverkare och alla värmefiltar ska ha CE-märkning. Med CE-märkning vet du att produkten uppfyller säkerhetskraven. Värmefilten ska ha ett överhettningsskydd som känner av om temperaturen blir för hög.
  • Värmenivåer: De allra flesta värmefiltar har flera olika värmenivåer att välja på. Vanligtvis har filtarna åtminstone fem olika nivåer. Välj en filt som har de antal nivåer som passar dig bäst.
  • Timer: En timerfunktion är ett plus. Hur funktionen ser ut kan skilja sig åt. Vissa filtar kan du själv ställa in hur långt tid de ska hålla sig varma medan andra har en timerfunktion där filten stänger av sig efter en viss tid.
  • Kabellängd: Även längden på kabel kan variera. Kontrollera att filten har en tillräckligt lång sladd för att du ska kunna sitta bekvämt i soffan eller ligga i sängen utan att kabeln blir för kort. 

Fördelar med värmefiltar

En värmefilt har många olika fördelar. Förutom att hålla dig varm och att den är otroligt skön så finns det även fler fördelar. 

  • Användningsområden: Den kan båda värma dig i soffan när du ser en bra film och bara slappnar av men det kan även användas i sängen.
  • Ger terapeutisk lättnad: Naturens egna smärtlindrare sägs vara värmens läkande krafter. Värmen från filten kan bidra till ökad blodcirkulation och avslappning. 
  • Värmer upp sängen: När det är som kallast vill man verkligen inte krypa ner i en kall säng. Många värmefiltar har en uppvärmning funktion där du kan ställa in temperaturen så att din säng är behagligt varm när det är dags att lägga sig.